Ιστορία της Ομοσπονδίας

Στην Ελλάδα τα αθλήματα του Σάμπο, Κουράς και του Τσιδαόμπα εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ‘90  από τα αδέρφια Ηλιάδη. Όλα ξεκίνησαν όταν οι ίδιοι επηρεασμένοι από την ενασχόληση τους με διάφορες μορφές μαχητικών τεχνών στην ΕΣΣΔ, αποφάσισαν να τα «καλλιεργήσουν» και στον Ελληνικό χώρο. Άρχισαν το έργο τους στον Αθλητικό Σύλλογο Αμυνταίου ¨Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ¨. Με την πάροδο του χρόνου άρχισε η ενασχόληση ολοένα και περισσότερων συλλόγων με τα αθλήματα αυτά με αποτέλεσμα το 2001 να ιδρυθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Μαχητικών Τεχνών Σάμπο Κουράς Τσιδαόμπα, στην Θεσσαλονίκη η οποία αναγνωρίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις 04/03/2004 με Αρ. Πρωτ : 10528 και Αριθμό Μητρώου ΦΓ52.

Σάμπο: Η ομοσπονδία μας  είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σάμπο(FIAS) και της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ESF). Αναπτύσσει και προωθεί το άθλημα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Κάθε χρόνο Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλα τα κύρια γεγονότα στον κόσμο του Σάμπο: πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα, διαγωνισμοί, κύπελλα και σεμινάρια.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Σάμπο διοργανώνει σε ετήσια βάση σεμινάρια, Πανελλήνια πρωταθλήματα και διασυλλογικά τουρνουά σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Η Ελλάδα έχει πλούσιο υπόβαθρο στη διοργάνωση μεγάλων και σημαντικών πρωταθλημάτων, όπως παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων κτλ. Η πρώτη σημαντική διοργάνωση που ανέλαβε η Ομοσπονδία μας ήταν το 2002 και συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Combat Sambo, στο Αμύνταιο-Φλώρινας απ’ όπου και ξεκίνησαν όλα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σε αυτή τη διοργάνωση πήρε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο πολεμικό Σάμπο ο ζωντανός θρύλος του αθλήματος Fedor Vladimirovich Emelianenko.

Οι Έλληνες αθλητές έχουν πετύχει πολλές σημαντικές διακρίσεις. Η πρώτη σπουδαία στιγμή για το Ελληνικό Σάμπο ήρθε το 2002  στο Αραντζελοβατς (Arandelovac) της Σερβίας όπου ο αθλητής μας Ηλιάδης Διονύσιος, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών στην κατηγορία -100kg. Από τότε ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία για τους αθλητές μας.

Ακολουθούν κάποιοι από τους αθλητές που έχουν κερδίσει σημαντικά μετάλλια και φήμη:

Βασίλειος Ηλιάδης – Πρωταθλητής τουρνουά Aslakhanov στην κατηγορία + 100kg. Κέρδισε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012 στην κατηγορία + 100kg και δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 στην κατηγορία + 100kg. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Ηλιάδης Βασίλειος ήταν ο άνθρωπος που έσπασε το σερί των ρεκόρ του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για έντεκα χρόνια Murat Khasanov.

Διονύσιος Ηλιάδης – Πρωταθλητής τουρνουά Aslakhanov στην κατηγορία των -100kg. Χρυσός Παγκόσμιος και Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής  Νέων Ανδρών στην κατηγορία-100kg το 2002. Ο Ηλιάδης ήρθε τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών το 2012 στην κατηγορία των -100kg.

Ελισάβετ Τελτσίδου – Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία Νέων Γυναικών -65kg το 2012 και το 2013, κερδίζοντας χρυσό στα πρωταθλήματα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Καρακιζίδης Σάββας – Πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ισπανίας στην κατηγορία -62kg. Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2018 και ασημένιο μετάλλιο το 2019. Ο Καρακιζίδης κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες το 2019 όπου και κατέλαβε την δεύτερη θέση.

Μαρκαρίαν Γεώργιος – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων Ανδρών το 2016 στην κατηγορία -75kg και το 2017 στην κατηγορία 74kg. Το 2018 έλαβε την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στην κατηγορία -74kg. Το 2020 έλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στην κατηγορία -74kg.

 

Κουράς: Η ομοσπονδία μας  είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κουράς (ΙΚΑ) και της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Κουράς(EKC). Αναπτύσσει και προωθεί το άθλημα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Κάθε χρόνο Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλα τα κύρια γεγονότα του κόσμου.

Η Ομοσπονδία μας διοργανώνει σεμινάρια, Πανελλήνια πρωταθλήματα και διασυλλογικά τουρνουά σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα έχει πλούσιο υπόβαθρο στη διοργάνωση μεγάλων και σημαντικών πρωταθλημάτων, όπως ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Grand Prix. Η πρώτη σημαντική διοργάνωση που ανέλαβε η Ομοσπονδία μας ήταν το 2004 και συγκεκριμένα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, στην Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν κάποιοι από τους αθλητές που έχουν κερδίσει σημαντικά μετάλλια:

Βασίλειος Ηλιάδης – Πρωταθλητής στο Grand Prix στην Γαλλία το 2010 στην κατηγορία +100kg. Εφτά φορές Πρωταθλητής στο Grand Prix I. Karimov στην κατηγορία +100kg. Το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών και το 2005 το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στην κατηγορία +100kg.

Διονύσιος Ηλιάδης – Κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών το 2005 και το 2009 στην κατηγορία -100kg.

Μίρμαν Ηλιάδης – Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 2012 στην κατηγορία -66kg και το 2016 χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών στην κατηγορία -73kg.

Τσιδαόμπα: Η Ομοσπονδία μας διοργανώνει Πανελλήνια πρωταθλήματα και διασυλλογικά τουρνουά. Αναπτύσσει και προωθεί το άθλημα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Κάθε χρόνο Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλα τα κύρια γεγονότα του κόσμου.