Τσιδαόμπα

Το Τσιδάομπα (Chidaoba) είναι μια αρχαία μορφή πολεμικής τέχνης προερχόμενη από τη Γεωργία. Αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο που συνδυάζει στοιχεία πάλης, μουσικής, χορού και ειδικών ενδυμάτων. Έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα, αποτελούσε μέρος των Μεσχετών Αγώνων, που εκτελούνταν κάθε 4 χρόνια στα νότια της σημερινής Γεωργίας. Η ονομασία του προέρχεται από την ειδική ενδυμασία που πρέπει να φορούν οι παλαιστές, ένα παντελόνι και ένα ειδικό κοντό σακάκι το οποίο ονομάζεται “Chokha”, όπως και το παραδοσιακό γεωργιανό εθνικό κοστούμι. Τα μανίκια του σακακιού είναι πολύ κοντά ή απουσιάζουν εντελώς. Οι κάτω πλευρές του σακακιού είναι τυλιγμένες και δεμένες στο πίσω μέρος σε μια δέσμη. Η δέσμη στερεώνεται και τυλίγεται από τη ζώνη.
Το Τσιδαόμπα περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό ειδικών λαβών πάλης: υπάρχουν περίπου 200 τέτοιες λαβές και αντεπιθέσεις, ο συνδυασμός των οποίων χαρακτηρίζει τη δημιουργικότητα των παλαιστών της. Έχει πολλούς και χαρακτηριστικούς κανόνες έτσι ώστε να αποτελεί ένα δίκαιο αγώνισμα.

Στην αρχαιότητα τα τουρνουά πραγματοποιούνταν σε μια υπαίθρια αρένα, περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο ακροατήριο, που συνοδεύεται από ένα μουσικό όργανο («zurna») και το γεωργιανό τύμπανο («doli»), που σηματοδοτούσε την έναρξη. Οι παλαιστές προσπαθούσαν να νικήσουν ο ένας τον άλλον μέσω ειδικών λαβών και η ζωντανή μουσική ενίσχυε τη δυναμική του διαγωνισμού και περιστασιακά οι παλαιστές αφήναν την αρένα με έναν γεωργιανό λαϊκό χορό.

Κατά την διάρκεια του αγώνα οι αθλητές μπορούν να πιάσουν τον αντίπαλο τους από οποιοδήποτε μέρος του Chokha, πάνω από τη ζώνη. Επιτρέπονται επίσης οι ελεύθερες βολές στα πόδια. Ο νικητής πρέπει να ρίξει τους ώμους του αντιπάλου κάτω στο χαλί (περιοχή πάλης) χωρίς να τον ανατρέψει. Ο αγώνας πραγματοποιείται σε πολύ γρήγορο ρυθμό και η διάρκεια του είναι 5 λεπτά.

Το Τσιδαόμπα επηρέασε τη σύγχρονη ανάπτυξη πολλών μαχητικών αθλημάτων και καθόρισε την επιτυχία πολλών διάσημων παλαιστών, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Shota Khabarelli, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο τζούντο. Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το άθλημα Σάμπο, ένα σύγχρονο στυλ πάλης που αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον Κόκκινο Στρατό .Οι ρίζες του μπορούσαν να βρεθούν σε πολλές περιφερειακές πολεμικές τέχνες περιοχών και χωρών που αποτελούσαν μέρος της σοβιετικής ένωσης και το Τσιδαόμπα είναι μία από αυτές.